cv

 

Kajsa G Sjölén

 

 

Först fastnade jag för måleriet. Gick på Gerlesborgsskolan i Stockholm, och sökte mig sen till Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Där bytte jag inriktning och gick teaterdesign. Jag var intresserad av hela rummet, en större helhet av konstupplevelsen. Att arbeta med ett problembaserat skapande i samarbete med andra var väldigt intressant för mig. Vi gjorde allt ifrån egna performances till att göra dekoren till korta pjäser på teaterfestivaler i Amsterdam. För mitt slutprojekt på skolan tog jag C-körkort och köpte en gammal Mercedesbuss som jag bodde i, jobbade i, gjorde en kostym åt och använde i ett performance. Kort sagt utvecklade jag en mobil performancemaskin.

I Amsterdam jobbade jag volontärt med kostym och smink på Cirkus Elleboog, en cirkusskola för barn och ungdomar. Jag tränade även tillsammans med cirkusskolans ungdomsgrupp för hemlösa ungdomar, ett projekt som var ett samarbete med Cirque de Soleil.

Cirkus Elleboog arbetar enligt övertygelsen att alla kan lära sig något som är värt att visa upp, och därigenom växa som människa. Det var viktigt att man fick visa upp det man lärt sig och våga vara stolt över det. Jag är mycket tacksam över att få ha arbetat på en sådan plats.

Cirkusen och de teaterföreställningar jag gjorde, var verkligen något enormt roligt. Att vara en av kuggarna i ett maskineri, del av en skapande grupp tycker jag är något av det bästa som finns.

I Sverige har jag under tre somrar, 2003-2005, arbetat volontärt med kostymer och rekvisita till Eldnatten, den stora invigningen av Urkult, världsmusikfestivalen i Näsåker.

Jag har även, som praktikant, målat dekoren och gjort maskerna till föreställningen Pojke med resväska, våren 2006 på Gottsunda Dans och Teater. Hösten 2006 gjorde jag ett mindre dekorjobb där och hösten 2008 målade jag dekoren till föreställningen Nadja i centrum på samma teater.

Efter ett kort jobb som lärare i arkitekturhistoria, på Uppsala Waldorfgymnasium behövde jag verkligen ha ett fast jobb som gav regelbundna pengar, och när jag inte hittade några teater- eller lärarjobb så valde jag att arbeta som lastbilschaufför, eftersom jag hade ett C-kort sen tiden i Amsterdam. Nu hade jag en liten fast inkomst och kunde gå ner i arbetstid och ägna mig åt konst och vidareutveckling.

Numera kör jag inte lastbil längre utan jobbar enbart som pedagog, slöjdhandledare och konstnär.

Jag är medlem i KRO, Uppsala Konstnärsklubb och Föreningen Konstvarning, som varje år arrangerar konstrundor under påsken. Internationellt har jag deltagit i the Fourth International Biennale for the Artist Book på biblioteket i Alexandria i Egypten. Där jag fick många fina kontakter, och mitt verk, en bok i kluven björk och fjädrar av flyttfåglar, finns nu representerat i Bibliotheca Alexandrina´s samlingar. Jag har även tilldelats Studiefrämjandets Kleinssassen-stipendie, vilket innebär en summa pengar samt vistelse och utställning på Kunststation Kleinsassen i centrala Tyskland.

 

Att hela tiden lära mig mer och utvecklas är viktigt för mig, jag har lett Barnens konstskola på Folkuniversitetet, 2007 gick jag ett textilt projektår på Forsa Folkhögskola, 2008-09 studerade jag pedagogik på Karlstads Universitet och 2010 blev jag utbildad Slöjdklubbshandledare.

Sedan hösten -10 jobbar jag som bildlärare på Uppsala Folkhögskola, under 2010-11 vikarierade jag som slöjdlärare för åk 3och 4 på Storvretaskolan. Jag arbetar som handledare för Slöjdklubben och i diverse Skapande Skola-projekt, bland annat med Hemslöjdskonsulenterna i Uppsala, samt håller konstkurser för vuxna på Åhusakademin, Uppsala konstnärsklubbs kursverksamhet i samarbete med Studiefrämjandet.

Jag har organiserat och genomfört flera Skapande Skola-projekt. Där har eleverna fått göra böcker i trä och papper, skulpterat i lera som på stenåldern med bränning utomhus, byggt en fackverksbro i trä som utsmyckning till skolan, samt ett stort projekt med teatergruppen Tornet. Då fick barnen komma till ”Valhalla” i skogen och pröva olika slöjdtekniker, jag byggde en vikingatida vävstol och barnen fick spinna livstrådar och väva in sina drömmar i en väv.

Uppsalas första Snöskulpturfestival för barn, som gick av stapeln 2012 och hade drygt 1000 besökare och dubbelt så många året efter, är mitt verk som jag anordnat tillsammans med Willy Palm. Det är ett evenemang i samarbete med Studiefrämjandet och Uppsala Konstnärsklubb, jag tog initiativet, skrev ansökan till kommunen och är projektledare. 2014 fick vi ställa in pga snöbrist, men 2015 gick festivalen av stapeln som planerat.

 

Jag har initierat, ansökt, fått pengar och genomdrivit ett projekt där vi försökt arbeta med offentlig konst av ungdomar på Uppsalas fritidsgårdar. Jag har även gjort cykelslangsslöjd med ungdomar på Grand i Uppsala, samt både bok och cykelslangsslöjd på flera bibliotek i Uppsala.

Jag har slöjdat med barn på Akademiska sjukhuset samt på resurs- och Särskola.

 

För att få lite mer pedagogisk kunskap och fördjupa min kunskap inför att arbeta med skolor har jag läst en kurs i konstpedagogik på Stockholms Universitet, samt gått en ny vidareutbildning för konstnärer som vill arbeta i skolan - Konstfacks kurs ”Pedagogik och ämnesdidaktik för Konstnärer”.

 

Inom ramen för mitt senaste jobb, att starta upp bild- och formverksamheten på Kulturskolan i Tierps kommun, har jag skapat ett interaktivt projekt som behandlar bilder, språk och fantasi. Det heter ”Sagolika bilder” och finns att läsa om och delta i här; www.sagolikabilder.wordpress.com

 

Jag håller också kurser för vuxna: i ”konstförståelse”, då vi går på utställningar och pratar om det vi ser och hur man kan se på konst, samt i akrylmåleri, teckning och sommarkurser i Friluftsmåleri på Wiks folkhögskola.

 

Till sist kan jag till min fördel säga att jag är van och intresserad av att driva projekt, både när det gäller idéer, organisering och utförande. Jag har en enveten tro på att det mesta går att genomföra och är bra på att hitta lösningar och kompromisser, samt är allmänt sedd som en kreativ, pedagogisk och uppfinningsrik person.

 

Kajsa G Sjölén, Almunge 2015